Stockholm

Zolang we – zegge en schrijve – nog in de maand augustus zijn en de boekentassen nog niet in elke uithoek van het huis rondslingeren, lijkt het me nog gepermitteerd om een reisverslagje de wereld in te sturen.

Bij het  gezinsoverleg over de onze jaarlijkse zomervakantie, poneerde ik dit voorjaar nog ten stelligste dat ik het niet zag zitten om zuidwaarts te gaan. Omdat ik niet bestand ben tegen hoge temperaturen.

En zo gebeurde het dat we (oh ironie) afreisden naar – jawel, het snikhete – Zweden. Net zoals in België kon je daar van een heuse hittegolf spreken. Maar vastberaden om Stockholm te ontdekken en gewapend met braces en steunkousen ter versteviging van de benen die me moesten rondleiden, trokken we door de stad. Stockholm is gebouwd over verschillende eilandjes heen, en het is niet makkelijk om snel een overzicht te krijgen op hoe de stad nu net in mekaar zit.

Zoals we wel vaker doen volgden we enkele wandelingen uit de reisgids ‘100% Stockholm, time to momo’. Zo kom je doorheen de verschillende wijken, en langs de meeste bezienswaardigheden en leuke winkels of koffiehuizen. Juist ja, koffiehuizen! Want de Zweden blijken één van de grootste koffiedrinkers van de Europese landen. In heel wat koffiehuizen is het trouwens de gewoonte dat je je lege kopje gewoon mag gaan bijvullen, waardoor ik me al snel een beetje thuisvoelde…

Wie online of in reisgidsen op zoek gaat naar de “must sees” in Stockholm, komt zeker en vast uit bij Gamla Stan, oftwel de oude stad. Hoewel je er zeker moet geweest zijn, kon dit gedeelte van Stockholm me niet zo bekoren. De kleinste straatjes met hun warmgekleurde gevels ademen weliswaar een bijzondere sfeer uit. Maar je komt al snel in de drukte terecht: een aaneensluiting van restaurants en souvenirswinkels zoals je ze in alle grote steden ziet, met vaak ook dezelfde prullaria die er verkocht worden. Aan de hoeveelheid bezoekers te zien, houden mensen hier wel van, maar het schuifelen door dit soort straten is aan mij niet besteed (en daar zijn dus ook geen foto’s van).

De wijk Södermalm met zijn hippe eet- en winkeladresjes is een stuk aangenamer en rustiger om te bezoeken. Hier vind je ook het beste vegetarische restaurant van Stockholm (en bij uitbreiding van al de restaurants die ik al bezocht…). Voor een vast bedrag eet je hier van het uitgebreide buffet en neem je plaats op het heerlijke tuinterras met uitzicht op het water. Ook wie net zoals ik rekening moet houden met verschillende allergenen, kan hier zonder probleem gevarieerd eten.

Op wat de warmste dag van onze trip moet geweest zijn trokken we naar Djurgarden, het groenste eiland van Stockholm dat bovendien deel uitmaakt van een nationaal park. Doordat we aan de verkeerde bushalte uitstapten, moesten we eerst nog een heel eind in de blakende zon stappen voor we aan onze eigenlijke wandeling konden beginnen. Dat maakte deze dag behoorlijk zwaar, ook al was de omgeving echt prachtig. Een absolute aanrader was Rosendals Trädgard, waar zowel fruit, groente als bloemen op ecologische manier worden geteeld.

De verfrissing voor de gewassen was ook voor ons meer dan welkom! Al moesten we even later toch nog wat gaan rusten op één van de mooiste terrassen.

We bezochten die dag op Djurgarden ook het ‘Vasamuseet’ waar je het oorlogsschip Vasa uit 1628 kan bezichtigen. Dat viel vooral bij onze jongste in de smaak. Handig om weten is dat je van aan de musea op Djurgarden makkelijk met de veerboot terug richting ‘centrum’ kan. De bootrit was bovendien inbegrepen in het abonnement dat we namen voor het openbaar vervoer.

Ook het fotografiemuseum ‘Fotografiska’ is het bezoeken zeker waard. De tentoonstellingen wisselen verschillende keren per jaar, maar hier zag ik alvast meerdere werken die me danig intrigeerden en aan het denken zetten. Dat is waar ik van hou bij kunst.

Ik ga er geen doekjes om winden dat de vijf dagen die we boekten eigenlijk wat te lang waren. We trokken er tussendoor gelukkig wel een dag op uit richting een klein groen eilandje.

Garant voor uren plezier met het gooien van stenen, en ervoor zorgen dat je geen natte broek krijgt. Of gebogen zitten over je smartphone zoals onze oudste kan natuurlijk ook…

Hoewel we er soms echt van kunnen genieten om een stad te ontdekken, deed deze dag aan het water ons beseffen dat het toch vooral de natuur is die we nodig hebben op vakantie. Een roadtrip doorheen Zweden zetten we alvast bij op onze to-do lijst…

 

 

 

2 gedachten over “Stockholm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.