Een pleidooi voor soep

Soep, dat is voor mij een onvolprezen kommetje geluk. ‘Genieten van de kleine dingen’, hoor ik je denken. Ja en Nee. Want zo “klein” is dat eigenlijk niet…Toen ik zo’n drie jaar geleden nog amper iets kon of mocht eten wegens zware darmproblemen, was soep mijn ‘lifesaver’. Mede door de vele voedingsintoleranties eet ik nog elke middag soep, en dat is telkens een moment om naar uit te kijken.

IMG_20180124_120202

Onvolprezen, dat kommetje soep, want vaak afgedaan als het simpelste voorgerecht op de kaart, of een snelle manier om de maag te vullen. Lekker soep maken vraagt tijd, en je zal me niet meer betrappen op een ketel vol diepvriesgroenten, water en bouillonblokjes…Dat wou vroeger in de rush van de werkweek al eens de manier zijn waarop ik snel snel soep maakte. Ik ging ervan uit dat het allemaal niet zoveel verschil maakte.

Tot ik begon met zelf bouillon trekken en uitsluitend verse groenten te gebruiken: een ware smaaksensatie. Daar werd ik toe aangezet door de aankoop van ‘De Soepbijbel’, samengesteld door Heleen Timmermans, van de beste soepbar in Limburg en omstreken: Zuppa in Hasselt. Daar komen mijn kroost en ik al eens graag over de vloer voor een gezonde pauze.

1517995075559

Bouillon dus. Dat er veel tijd in kruipt, dat klopt, maar het goede nieuws is dat je het grootste deel daarvan eigenlijk niets moet doen, gewoon laten pruttelen.

IMG_20180121_102141

Hoewel de smaak en wellicht ook de vitamines uit de bouillongroenten getrokken zijn hierna, vind ik het soms lastig om ze zomaar weg te gooien of aan de kippen te voeren. Dus maak ik er soms groentenburgers van. Heel makkelijk door te pureren samen met wat kikkererwten, of mengen met boekweit-, haver- of rijstmeel en wat edelgistvlokken. Daarna wat geitenkaas en verse kruiden erdoor, om vervolgens te bakken in olijfolie. Smakelijk!

IMG_20180124_120226

 

2 gedachten over “Een pleidooi voor soep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.