“Eentje met kap en zakken, aub”

Laten we zeggen dat naaien voor pubers of tieners een vak apart is. “Pubers” of “tieners”, ik weet niet welke benaming ze zelf nu het ergst vinden, maar in wat volgt heb ik het veiligheidshalve over ’tieners’. Waarmee ik dan toch maar weer het woord ‘puber heb laten vallen, dus wie wil snappen wat ik bedoel; die heeft het ondertussen begrepen. Het laatste dat ik daarover zeg is dat achter de naaimachine kruipen hier soms een welkom moment van contemplatieve rust voor mij is.

IMG_5471

Ik was letterlijk al even aan het wachten op het verschijnen van de Ole (Zonen09) in tienermaten. Deze vest maakte ik dan ook al in hartje zomer, zodra ik het papieren patroon had aangeschaft, getekend, en omgeturnd tot versie met rits. Net zoals hier maakte ik de rits zelf omkeerbaar. De buitenkant is een nogal zware maar lekker warme sweaterstof, de binnenkant een jeanskleurige tricot.

IMG_5473

IMG_5445 (2)

IMG_5448 (2)

Zelf zou ik ook eens graag de variant met kraag en knopen maken, maar voorlopig wordt hier vooral gevraagd naar de ritsversie met kap en zakken. Een kap om in weg te duiken, en zakken om in te hangen…Zucht (*wees toch lief voor mijn stof, en laat dat vest – please – wat in model*).

IMG_5460 (2)

IMG_5453

Wat ik ondertussen proefondervindelijk geleerd heb, is dat het loont om vooraf de naaiplannen even voor te leggen aan de tiener. Zowel de stof als het patroon dienen namelijk goedgekeurd te worden, wil het kledingstuk enige kans op dragen hebben. Alle begin is moeilijk, ook ik ging al in de fout…Bewijs hiervan de t-shirts of sweaters die voorlopig kamperen in zijn kast en hopen dat ze er toch eens uit mogen als broer weer een paar maten gegroeid is.

Maar over deze Ole is hij enthousiast; hij zal gedragen worden op de frissere dagen die eraan staan te komen. En nu dus ook al hier even…voor de foto…voor zolang hij dat nog wil.

Sweaterstof: Megan Blue Fabrics, Stoffenspektakel

Tricotstof in jeanskleur, Stoffenspektakel

Patroon: Ole voor tieners, Zonen 09 (met gratis tutorial voor het herwerken naar versie met rits)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.