De dictatuur van het bakken

Als je me vraagt wat ik het meest mis sinds ik glutenvrij moet eten, dan is dat ongetwijfeld brood. Van de doodgewone bruine boterham tot een krokante pistolet op zondag of een belegd broodje tijdens de middagpauze.

IMG_3203

Een hele zoektocht naar ‘geschikt brood’ heb ik erop zitten. Al is het zo dat ik ondertussen minder verknocht ben aan een broodlunch en vaak vooral soep, een slaatje of granola eet. De glutenvrije broden, afbakbroodjes en dergelijke die je tegenwoordig in de natuurwinkel vindt, waren voor mij geen optie. Meestal bevatten ze immers maïs, aardappel of soja; producten die ik evenmin mag. Daarnaast staat de ingrediëntenlijst meestal bol van de smaakstoffen en bewaarmiddelen die eigenlijk voor niemand echt gezond zijn.

Bijgevolg zat er niets anders op dan zelf aan het bakken te gaan. Op zich geen probleem, want voordien bakte ik ook regelmatig én met plezier zelf brood, en experimenteerde hierbij naar hartenlust met verschillende melen, zaden, pitten. Anders wordt het echter wanneer je moét, en altijd vooruit moet kijken om te zorgen dat er voldoende brood in de vriezer zit tot de volgende bakbeurt.

Na heel wat ’trial and error’ kwam ik tot twee receptjes die best als lekker omschreven kunnen worden. Ik geef ze hieronder mee voor al wie, net als ik, rekening moet houden met een hele lijst van voedselintoleranties maar toch ook graag eens lekker brood eet.

Boekweitbroodjes

DSC_0670

Ingrediënten

 • 260 gr boekweitmeel (licht of volkoren naar keuze)
 • 60 gr gemalen pompoenpitten (of gewoon 60 gr extra meel kan ook)
 • 25 gr psylliumvezels (ook husk genoemd)
 • 8 gr droge gist
 • 1 tl zout
 • 560 ml water

Bereidingswijze

Meng het boekweitmeel en de gemalen pompoenpitten in een kom. Neem een andere kom voor de psylliumvezels, de gist en het zout. Vermeng dit al roerend met het water. Wanneer dit opgelost is, giet je het bij het meelmengsel tot je een homogeen deeg bekomt. Afdekken met plasticfolie en ongeveer twee uur laten rijzen.

Stort het deeg op een bakplaat die je bedekt hebt met bakpapier. Snijd er kleine rechthoeken van naargelang de gewenste grootte van je broodjes. Eventueel kan je het deeg ook in een broodvorm doen, om er een groot brood mee te bakken (baktijd dan wel verdubbelen).

Plaats in een op 200°C voorverwarmde oven en laat 30 min bakken. Afgekoelde broodjes kunnen ingevroren worden.

Krokante lichte broodjes

IMG_3354

Ingrediënten

 • 130 gr rijstmeel
 • 100 gr tapiocameel
 • 50 gr arrowroot
 • 100 gr licht boekweitmeel
 • 300 ml plantaardige melk
 • 3 el plantaardige olie
 • 1 tl honing of agavesiroop
 • 8 gr droge gist
 • 2 tl wijnsteenbakpoeder
 • 1 tl zout
 • 1 tl johannesbroodpitmeel (kan weggelaten worden)

Bereidingswijze

Los 1 tl honing op in 60 ml warm water. Doe hierbij 8 gr gedroogde gist en roer even. Laat staan tot het schuimt.

Meng 3 el olie met 300 ml plantaardige melk

Meng de droge ingrediënten.

Voeg eerst het melkmengsel bij de droge ingrediënten, en daarna het gistmengsel tot je een vrij vloeibaar deeg hebt dat mooi aan elkaar kleeft. Dek af met plastic folie en laat minstens twee u rijzen.

Schep met een lepel bolletjes deeg op een met bakpapier bedekte bakplaat en laat ongeveer 30 min bakken in een op 200°C voorverwarmde oven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.